Ideje & Savjeti
21.10.2020.

Postavljanje deckinga - na što treba paziti?

Kvalitetan temelj te čvrsta podkonstrukcija osnovni su preduvjeti dugotrajnosti vaše drvene terase. Podkonstrukcija sprječava doticaj sa zemljom ili betonom te uz rebrastu strukturu samih podnica doprinosi provjetravanju. Pravilo je da se razmak letvi u podkonstrukciji određuje množenjem debljine podnica s 20 pa tako razmak letvi za podnice od 2,5 cm iznosi 50 cm (2,5 cm x 20).

Svaka podnica se na svakoj letvi učvršćuje s dva nehrđajuća vijka, a završni vijci se ne smiju postavljati na sam rub jer u suprotnom može doći do pucanja, čime širom otvaramo vrata vlagi i mikroorganizmima. Iz tog je razloga uputno prije svakog bušenja obaviti predbušenje. Same podnice moraju biti odmaknute minimalno 5 mm jedna od druge.

Prilikom postavljanja i dizajniranja terase pozornost u svakom trenutku treba usmjeriti na izbjegavanje trajnog doticaja s vodom i vlagom, omogućavanje otjecanja vode te provjetravanja same konstrukcije. Također treba što je više moguće onemogućiti nastanak pukotina na samom drvu.

Naravno, da bi Vaša terasa dugo trajala te lijepo izgledala potrebno ju je redovito održavati i čistiti pri čemu treba paziti da ne stvaramo dodatna oštećenja na podnicama. Tekuća voda iz crijeva i metla pri tome su Vam sasvim dovoljni. Za premazivanje površine koriste se posebno prilagođena ulja koja se duboko upijaju u samo drvo.

Dizajn drvenih terasa (ili deckinga) svoj je boom doživio 1990.-ih godina u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama čemu su uvelike pridonijele specijalizirane televizijske emisije koje su se bavile uređenjem okućnica, vrtova i dvorišta. Decking svoju primjenu pronalazi u izradi klasičnih ugostiteljskih terasa, barova na plaži, dvorišnih staza, sjenica, sunčališta uz bazene te raznih kreativnih drvenih platformi u dvorištu.

Za njihovu izradu koriste se razne vrste drva, od klasičnog bora, duglazije, ariša i termo tretiranog jasena do u svijetu, ali i kod nas, iznimno popularnih egzota iz tropskih krajeva poput iroka, sapellija i cumarua.

Popularnost mu ni danas ne jenjava, a vlasnici kuća i terasa iz godine u godinu pronalaze nove mogućnosti primjene ovog vrlo zahvalnog materijala koji uz odgovarajuće održavanje i pažljivo korištenje može pružiti brojne trenutke opuštanja i uživanja na otvorenim prostorima.

Drvona - Drvni centar za sve Vaše potrebe!

Zagreb - Gornji Stupnik, Gornjostupnička 18k, 01/485-0130
Karlovac - Banija, Antuna Mihanovića 7, 047/646-044
Dalmacija - Trogir, Trogirska cesta 1, 021/860-007
Istra - Kanfanar, Ulica 16. rujna 8, 052/825-009

Drvo trgovina Rijeka, Kukuljanovo 183a, 051/251-201

Trenutno nema komentara