Ideje & Savjeti
15.09.2022.

SOBNA VRATA - Materijali izrade

VRATNO KRILO je izrađeno od drvenog okvira 37 mm debljine, sa dodanim pojačanjima kod brave i panta. Oblaže se posebnom vrstom ploča vlaknatica koja se naziva HDF - High Density Fiberboard. Taj se materijal dobiva prešanjem drvenih vlakana s ljepilom na visokoj temperaturi i pod izrazito visokim pritiskom. Slične je strukture kao mediapan, ali zbog različitog načina izrade HDF ima veću tvrdoću tj. gustoću. Debljine je oko 3 mm i može se koristiti sirov, furniran ili presvučen melaminskim folijama. Veoma je čvrst, stabilan i pogodan za daljnju obradu i lakiranje.

VRSTE VRATA prema načinu izrade :

  • Furnirana vrata

  • Vrata s folijom

  • Lakirana vrata

1. Furnirana vrata

Furnir je tanki sloj drveta kojima se oblaže određeni komad namještaja, a njegova debljina može biti od 0,05 - 10 mm.

Furnirana vrata se izrađuju od medijapana koji se oblaže (furnira) tankim slojem drveta. Furnir potječe od različitih vrsta drveta kao što su hrast, trešnja, bukva, orah i drugi. Cijenu furniranih sobnih vrata odredit će ponajviše vrsta i način furniranja. Nešto jeftiniji modeli imat će ispunu od papirnatog saća, dok će nešto skuplja furnirana vrata imati ispunu od impregnirane iverice koja će pružiti bolju toplinsku i zvučnu izolaciju. Ovakva sobna vrata moguće je obojati u željenu boju, a za one koji vole prirodan izgled drveta, dovoljno ih je lakirati bezbojnim lakom.

2. Vrata s folijom (cpl, hdf, enduro, eco-veneer)

HDF ili melaminska – mekša folija ne toliko otporna na ogrebotine

CPL – tvrđa folija, otpornija na ogrebotine

Enduro eco-veneer

- kod vrata s folijom, kako govori i samo ime, površina je presvučena folijom koja može biti melaminska, CPL folija u boji drveta ili 3D folija.

Melaminska ili polipropilenska folija sastoji se od specijalnog papira koji se pod visokim pritiskom u preši nanosi na mediapan. Melaminska folija koja prije svega služi da oplemeni površinu medijapana može biti u boji drveta ili jednobojna, a impregnirana je melaminskom smolom.

Sobna vrata s CPL (Continuous Pressed Laminate) folijom izrađena su od dekorativnog pločastog materijala koji nastaju lijepljenjem specijalnog papira pod visokim pritiskom. Sobna vrata presvučena 3D folijom daju dojam vrata od punog drveta. Osim dezena punog drveta, ove folije mogu biti i jednobojne. Izuzetno su otporne na fizička oštećenja.

3. Lakirana vrata

Vrata od medijapana se mogu bojati prema RAL karti - to je serija sistema boja i kataloga koji se koriste širom svijeta, a svaki od njih sadrži paletu standardiziranih nijansi boja. Svakoj od RAL boje dodjeljuje se jedinstven broj, a svrha standardizacije je da kupac i prodavač razmjene samo RAL broj, ne i uzorke boja na određenim podlogama.

ISPUNA VRATNOG KRILA:

1. cjevasta iverica

- puna ploča iverice na kojoj su napravljeni cjevasti otvori

- pruža veću stabilnost i bolju zvučnu izolaciju

2. kartonsko saće

- najjednostavnija konstrukcija koja se koristi u proizvodnji vrata

- kartonska struktura je izrađena od impregniranog kartona

- ispuna je strukturirana kao pčelinje saće, u obliku šesterokuta

MATERIJALI IZRADE dovratnika

Dovratnici izrađeni od medijapana ili punog masivnog drveta

Medijapan MDF (Medium Density Fiberboard) ploče su srednje guste homogene vlaknatice proizvedene od usitnjenog drva uz minimalan dodatak veziva. Gustoća je po cijeloj debljini ujednačena, što ih čini pogodnim za profiliranje raznih oblika. MDF je također našao široku primjenu kao nosiva ploča koju je moguće obložiti folijom, furnirom, lakiranom folijom.

 

Garancija za sva vrata:

- 2 godine


 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
SOBNA VRATA FOILED.LIDO
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
191,75 €/kom
Sačuvano u omiljne
SOBNA VRATA MOD.MIRROR
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
276,80 €/kom
Trenutno nema komentara