Ideje & Savjeti
03.06.2022.

PARKET – najčešća pitanja & odgovori

PARKET – najčešća pitanja & odgovori

1. Što je parket?

Parket je tradicionalna, otmjena podna obloga koja se dobiva od prirodnog materijala - drva.

Povijesno gledano, parketi svoj procvat doživljavaju u 17.stoljeću, postavljanjem u svjetski poznatim dvorcima, npr. Versailles u Franscuskoj.

2. Koje vrste parketa postoje?

Postoje masivni i višeslojni parketi.

U kategoriji masivnih parketa razlikujemo seljački pod i klasičan parket.

Višeslojni parket može biti dvoslojan i troslojan – popularnijim nazivom panel parket.

Višeslojni parket se prema površini dijeli na jednolamelne (od jedne lamele) i trolamelne (površina koja se dobiva lijepljenjem 1 do 3 lamele).

3. Koje su bitne karakteristike masivnog parketa?

Masivan parket je izrađen od punog drva, daske su od jednog komada.

Seljački pod karakteriziraju daske različitih duljina i širina, dok je klasični parket jednakih određenih dimenzija.

4. Načini slaganja masivnog parketa?

Načini slaganja su brojni. Klasični parket možete uz malo mašte slagati u popularnu riblju kost, dijagonalno, ravno, te raditi uzorke po želji.

5. Od čega se sastoje višeslojni (panel) parketi ?

Sastoje se od tri sloja drva koji su složeni po principu kombinacije uzdužno i vodoravno slaganje, osiguravajući čvrstoću i stabilnost panela.

Donji sloj je meko drvo, većinom smreka, srednji sloj je također crnogorično drvo npr. bukva, breza, crnogorica ili HDF sloj koji osigurava dodatnu čvrstoću i stabilnost.

Gazni, gornji ili habajući sloj se proizvodi od najplemenitijih vrsta drveta. Stupanj tvrdoće se mjeri Brinellovom skalom, gdje viša oznaka označava bolju tvrdoću.

6. Obrade površine parketa?

Postoji više načina obrade: četkano, uljano, lakirano.

7. Koje su prednosti parketa?

Brojne! Tradicionalna, elegantna, svevremenska podna obloga od pravog drva, otporna, topla, ugodna i dobra za zdravlje. Bitno je naglasiti da se može i brusiti, a koliko puta ovisi od proizvoda do proizvoda.

8. Koji su nedostaci parketa?

Značajniji nedostatak je osjetljivost podne obloge, zahvaljujući sastavu od pravog drva. Za svaki parket, kao i za druge drvene podne obloge, najveću opasnost predstavljaju oštri i teški predmeti te kamenčići.

9. Kako produžiti vijek parketa?

Optimalni uvjeti u interijerima, za stanovnike ali i za dugovječnost parketa, su temperatura zraka od približno 20 ºC i relativna vlaga zraka od 40 do 60 %.

Dodatno ovlaživanje zraka je svakako preporuka u zimskim mjesecima, kao i zaštita noga namještaja podlogom od filca ili zaštita kotača na uredskim stolicama.

10. Koji je najbolji način čišćenja parketa?

Održavanje parketa je brzo i jednostavno, klasično čišćenje metlom ili usisavačem te vlažnom krpom ili specijalnim sredstvom za čišćenje parketa. U svakom slučaju treba izbjegavati prekomjernu količinu vode te parket redovito održavati suhim.

11. Na što se odnosi garancija navedena na pakiranju?

U ponudu imamo parkete s garancijom od 15 godina do 30 godina za kućanstva. Garancija se odnosi na habanje nastalo redovnim korištenjem uz potpuno poštivanje pravila postavljanja i održavanja parkete, sukladno uputama za korisnika dobivenima uz proizvod.

 

POSTAVLJANJE

 

1. Trebam li kupiti veću količinu parketa od površine svog prostora? Kako izračunati koliko mi parketa zapravo treba?

Prilikom postavljanja parketa svakako ćete imati određenu količinu ostataka čija će količina ovisiti o obliku Vaše prostorije, ukoliko ima više kuteva, imati ćete i više ostataka.

U prosjeku uvijek treba računati na 5 – 10% ostataka, stoga je za taj postotak potrebno kupiti veću količinu parketa od površine Vašeg prostora.

2. Mogu li parket staviti na podno grijanje?

Višeslojni podovi su kompatibilni sa sustavima podnog grijanja, dok se za masivne podove zbog debljine obloge ne preporuča kombinacija s podnim grijanjem, zbog velikog gubitka topline.

4. Što znači aklimatizacija parketa u prostoriji i što učiniti prije postavljanja?

Prije postavljanja parket mora odstajati najmanje 48 h u prostoru gdje će se ugrađivati radi aklimatizacije. Drvo je prirodan materijal i razlike u boji i strukturi su normalne, zato se prilikom postave ploče moraju međusobno pomiješati – otvoriti par paketa te samostalno odabirati ploče koje si najviše vizualno odgovaraju.

5. Kakva mora biti podloga za parket?

Podloga mora biti čvrsta te potpuno čista, suha i ravna, bez ikakvih neravnina, udubljenja ili ispupčenja. Vlaga cementnih estriha ne smije biti veća od 2 %. Parket se ne smije postavljati u vlažne prostorije. Kod mineralnih podloga (npr. pločice) mora se prije parketa postaviti vlagootporna folija debljine min 0,2 mm. Na tako pažljivo pripremljenu podlogu postaviti parket, sukladno uputama za korisnika, a u svrhu ostvarivanja prava na garanciju.

6. Kako se postavlja parket?

Postoji nekoliko jednostavnih načina slaganja parkete, kod toga je uvijek najbitnije vjerno slijediti i poštivati upute koje dolaze sa svakim kupljenim proizvodom.

Masivni parketi, se zbog obrade rubova po sistemu utor-pero, lijepe dvokomponentnim ljepilom na podlogu.

Višeslojni parketi se postavljaju tzv. Klik sistemom plivajućih podova, poput laminata.

7. Koliko parket moramo odmaknuti od zida?

Parket, kao i svaki proizvod od drva, “radi” tj. širi se i skuplja pod utjecajem temperaturnih razlika. Zbog toga je potrebno prilikom postavljanja ostaviti između 5 do 10 mm razmaka između zida i parketa.

 

 

 

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
PARKET 9020
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
44,68 €/m2
Ušteda 15%
52,56 €/m2
Sačuvano u omiljne
PARKET 9035
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
41,80 €/m2
Ušteda 10%
46,45 €/m2
Sačuvano u omiljne
PARKET 9076
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
61,05 €/m2
Sačuvano u omiljne
PARKET 9075
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
55,48 €/m2
Trenutno nema komentara